We zijn vandaag open van 10h00 tot 20h00

De architecten

Na het werk van Santiago Calatrava aan het Guillemins-station, is het nu Ron Arad gegund om de MÉDIACITÉ neer te zetten.

Aan de oorsprong van deze nieuwe stadsbuurt staat de Belgische groep WILHELM & CO, die zonder aarzelen beroep heeft gedaan op de bekende Engelse architect om het eerste stadscentrum van de 21ste eeuw in ons land neer te zetten.

Dit werd in samenwerking gedaan met het Belgische architectenbureau Jaspers-Eyers, op basis van een situatieplan van de wijk en een ontwerpplan gemaakt door Chapman Taylor (Londen) en RTKL (VS).

Ron Arad

Ron Arad

Ron Arad Ron Arad: een naam die bekend klinkt in de oren van designliefhebbers en bijna uitgegroeid is tot een icoon. Sinds enkele jaren staat hij ook bekend om zijn gewaagde, “verschillende” architectuur.Deze Israëliet van geboorte (Tel-Aviv, 1951) heeft ook de Britse nationaliteit (het land waar hij architectuur studeerde). In Italië maakt hij kennis met design. Begin de jaren ’80 richt hij zijn eerste studio op, One Off Ltd. Die kent al snel veel succes, met onder meer de ‘Rover’- en ‘Well-Tempered Chair’-zetels of het beroemde ‘Bookworm’-rek.

Ron Arad werkt graag met technologieën en materialen met originele eigenschappen en vormen, en wordt de specialist van het manipuleren, transformeren en experimenteren. Al heel snel wordt duidelijk dat hij talent heeft voor het evident en banaal “ombuigen” van voorwerpen, die een pop- en punkdimensie krijgen. Denk maar aan de stereoplatendraaiers in beton of de telescopische lamp uit 1982. Als professor architectuur aan het Royal College of Art te Londen, grijpt Ron Arad sinds het begin van de jaren ’90 terug naar zijn eerste liefdes: binnenhuisarchitectuur en -decoratie. Hij vervoegt al snel het kliekje van internationaal vermaarde architecten, met zijn sinusvormige creatie van de foyer van de opera van Tel-Aviv, de inrichting van een Adidas-boetiek in Parijs en de showroom Y’s store van Tokyo, de 7de verdieping van Hotel America in Madrid, onder andere samen met zijn oude studiegenote Zaha Hadid. Médiacité is zijn eerste architecturale project van een dergelijke omvang. Na de recente retrospectieven in het Parijse Centre Pompidou of het New Yorkse MOMA (Museum of Modern Art) loopt momenteel in het Londense Barbican Art Gallery een grote tentoonstelling van het werk van Ron Arad.

Jaspers – Eyers

Jaspers-Eyers is een internationaal architectuur- en stedenbouwbureau, dat wordt geleid door 3 architecten.

Het bedrijf heeft studio’s in Brussel, Leuven en Hasselt. Het bestaat en groeit sinds een vijftigtal jaar, en heeft projecten verwezenlijkt zoals de privé-lofts in de Espace Jacqmotte, de stadsrenovatie in het zakencentrum van de Espace Nord, luchthavens, en de gebouwen van de Europese Unie.

Dankzij de grote variëteit van hun werk en hun interne ervaring, zijn ze in staat een internationale toets toe te voegen aan lokale projecten.

Het bureau komt niet alleen met briljante designs voor de proppen, overigens steeds perfect in economisch evenwicht, maar schenkt tevens ruim aandacht aan de milieuelementen. De lange ervaring van Jaspers-Eyers & Partners heeft ervoor gezorgd dat het bureau vandaag één van de meest gerespecteerde architectuurbureaus is in België en Europa. Dit bureau werd meerdere keren beloond voor zijn uitstekend werk.

Het innoverend design van het bedrijf blijft doorslaggevend voor de visie en het debat met betrekking tot de oriëntatie die de architectuur vandaag aangaat en zijn toekomst.

Uw zoektocht